Prenatale coaching > lees verder

‘Gemarineerd’ in je moeder
De foetus heeft ook in deze prille tijd al bewustzijn. We zitten in de baarmoeder van onze moeder en krijgen de energie mee van wat moeder ervaart. Haar emoties, haar relatie met je vader, haar verleden en wat ze eet en drinkt. Via de navelstreng en het vruchtwater komen deze ervaringen tot je. Je breinen, organen, spieren en zenuwstelsel zijn open en op topsnelheid aan het groeien. Ze worden beïnvloed door alles wat er rondom jou gebeurt. De cellen vermeerderen zich en alle ervaringen die deze cellen hebben opgedaan, worden aan de volgende cellen doorgegeven. Zo ‘wordt’ jij later deze prille ervaringen.

Zo open
Zo klein en prematuur, al je voelsprieten staan open. Hoezo zou je door dit alles niet beïnvloed worden? Je bent ontspannen en veilig als je moeder en vader liefdevol contact met je maken. Als ze ervan bewust zijn, dat jij al bewustzijn hebt. Dat ze weten dat al je ervaringen met je meegroeien. Net zoals de golven van de zee het strandzand verplaatsen, worden ook jouw cellen beïnvloed.

Diepe inprentingen
Op deze manier ontstaan onze vroege ‘inprentingen’ vanuit de conceptie en zwangerschap. Ook hoe onze geboorte verloopt, geeft ons diepe indrukken. Deze blijven zich in ons leven herhalen, als een langspeelplaat die in dezelfde groef blijft hangen. Je ziet het terug in je gedrag, je gevoelens en onderliggende overtuigingen. Deze zijn als het ware in het zenuwstelsel ‘geprint’ en geven signalen als zich een soortgelijke ervaring aandient. Een trigger die een onveiligheid vanuit eerdere ervaringen aanwakkert, opgeslagen in je onderbewuste.

Loslaten van spanning
We weten vaak niet waarom we zo geraakt zijn, maar we voelen wel dat onze hartslag verhoogt of dat er plotseling een boos of machteloos gevoel opkomt. Dit blijft gebeuren totdat de onderliggende oorzaak herkend en doorvoeld wordt. Dan kan de spanning van het zenuwstelsel afvloeien en het patroon zich loslaten. Je zult dan meer gaan ontspannen en verbinding voelen met je ware zelf.

De basis van onze psyche
In deze periode ontstaat de basis van onze psyche, hoe ons Ik in elkaar zit. Het is dus essentieel dat ouders liefdevol in contact zijn met de groeiende foetus. Deze prenatale hechting tussen jou en je ouders is ook jouw basis geweest in je leven. Als je zelf kinderen krijgt geef je deze patronen ook weer door. Maar als jij je blokkades oppakt en verwerkt, gaat dit niet door naar je kind. De keten van familiepatronen wordt zo doorbroken, een nieuwe en vrijere beweging kan ontstaan.

Bewijzen
Er is bewezen dat deze prenatale tijd veel inprentingen nalaat in ons lichaam en psyche. Er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan door Bruce Lipton, Peter Levine, Steven Porges en Thomas Verny. De geest beïnvloedt het lichaam en het lichaam beïnvloedt de geest. Lichaam en geest zijn verbonden in één levend netwerk.

Zorg voor je kind voordat je ze krijgt
Voordat je kinderen krijgt of al zwanger bent is het heel ondersteunend om naar je eigen (prenatale) thema’s te kijken. Je eigen geboren-zijn kan van invloed zijn op hoe je je eigen kind geboorte geeft of kan geven. Je eigen onverwerkte ervaringen (een geboorte is best heftig voor de baby!) kunnen tevoorschijn komen tijdens je bevalling.